Jak parzyć kawę w kawiarce, a co więcej- jaką kawiarkę wybrać?

Jak parzyć kawę w kawiarce, a co więcej- jaką kawiarkę wybrać?

Jak parzyć kawę w kawiarce, a co więcej- jaką kawiarkę wybrać?

Budzisz się o poranku z grymasem na twarzy i dobrze wiesz, że jedyną nadzieją na poprawę humoru jest filiżanka Twojej ulubionej, aromatycznej kawy. Parzona, zbożowa czy espresso? Ilu ludzi tyle opinii, jednak co do jednego jesteśmy zgodni- najlepsza kawa to ta przesiąknięta intensywnym zapachem i smakiem, ale jak go osiągnąć?

Kto i kiedy?

Nad tym pytaniem zastanawiał się pewien Włoch nazwiskiem Bialetti , aż w końcu w 1933 roku stworzył mały metalowy dzbanek, który zrewolucjonizował sposób przyrządzania kawy w warunkach domowych. Zainspirowany mechanizmem pralki wykorzystał ciśnienie, które przepychało wodę przez zmielone ziarna tworząc tym samym aromatyczny kawowy wywar, a dzieło to nazwał kawiarką bialetti moka express.

W tamtych czasach urządzenie to pozwoliło wielu ludziom cieszyć się przepyszną kawą, niczym z kawiarni i to we własnym domu. Czy w dzisiejszych czasach nadal używamy tego cuda, ba! Czy wiemy chociaż jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawa jak z kawiarni w Twoim domu

Każdy miłośnik doceni smak, który gwarantuje parzenie kawy w staromodnej, stalowej kawiarce. Wyjątkowa procedura sprawia, że wypicie takiej filiżanki o poranku odrazu postawi Cię na nogi. Zwolennicy tego urządzenia cenią sobie przede wszystkim prostotę jego obsługi i zdolność do uzyskania intensywnego smaku. Jak więc przygotować taką kawę?

Miel to ziarno!

Do parzenia kawy w kawiarce nadają się różne jej rodzaje, wybór zależy głównie od Twojego gustu jednak istnieje jeden klucz do sukcesu. Do uzyskania idealnej kawy potrzebujemy świeżo mielonych ziaren, zaufajcie mi- smak tak zmielonej kawy jest niepowtarzalny. Najlepiej zmielić je tuż przed parzeniem, to zapewni nam bogaty aromat. Ziarna espresso blend to jeden z najbardziej popularnych wyborów wśród kawoszy, ale natura oferuje nam znacznie więcej!

Czy wiedzieliście, że istnieją kawy o dodatkowych nutach smakowych? Na przykład w Ameryce Środkowej pija się kawę o smaku czekolady lub orzechów. W Afryce z kolei lubują się bardziej w owocowych gatunkach, gama wyboru jest tak duża, że nawet miłośnik herbaty znajdzie coś dla siebie!

Palone czy nie?

Co ciekawe oprócz różnorodnych gatunków ziaren dzielimy je też na te, które są palone i niepalone, ale co to właściwie znaczy?

Palone ziarna charakteryzują się bardziej intensywnym zapachem i smakiem, są jakby mocniejsze. Natomiast ziarna niepalone, nazywane też kawą zieloną mają bardziej subtelny smak, często stosuje się je do wyrobu naturalnych suplementów. Wśród wielu palonych kaw uwydatniają się dodatkowe nuty takie jak wspomniana czekolada, orzechy czy nawet karmel i dym dlatego proces ten stał się jednych z ciekawszych elementów przygotowania kawy.

Na zdjęciu widać trzy filiżanki kolejno z : ziarnami kawy, kawą mieloną oraz gotową kawą parzoną. W tle znajdują się ziarna kawy.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Kiedy wybraliśmy już odpowiednie ziarna możemy przejść do procesu parzenia kawy. Zaczynamy od wypełnienia dolnej części kawiarki wodą, powinna być filtrowana lub źródlana. Następnie wsyp zmieloną kawę do sitka i również umieść je w dolnej części kawiarki. Wszystko jest już prawie gotowe, pamiętajcie o górnej części kawiarki- musi być szczelnie zakręcona. W parzeniu kawy ważna jest też temperatura, która nie powinna przekraczać 94 stopni Celsjusza , kiedy umieścimy kawiarkę na ogniu będziemy obserwować jak woda przechodzi z dolnej części kawiarki do górnego zbiornika przepływając przez naszą zmieloną kawę, na tym etapie wydobywa się cały smak kawy. Gdy kawiarka zacznie już syczeć to znak, że jest gotowa i proces parzenia dobiegł końca- teraz wiesz już jak zrobić kawę w kawiarce. Zanim nalejesz ją do filiżanek odczekaj chwile, aby fusy opadły na dno, a kiedy już to zrobisz możesz cieszyć się doskonale przyrządzoną kawą we własnym domu.

Kawiarka dziś

W dzisiejszych czasach rzadko spotykamy kawiarki stalowe w naszych domach, pomimo to kawa parzona jest nalewana do filiżanek każdego poranka. Dlaczego przestaliśmy używać kawiarki na codzień i czym ją zastąpiliśmy? Wraz z postępem technologicznym na rynku pojawiło się wiele nowych metod parzenia kawy, które mogą być interesujące dla osób szukających czegoś innego niż standardowa kawiarka. Przede wszystkim zasięgnęliśmy się elektroniki, powstały różne sprzęty AGD takie jak ekspresy kapsułkowe, przelewowe czy ciśnieniowe, które ułatwiły proces parzenia. Poza taką klasyką istnieją też metody, o których mogliście nie słyszeć:

Aeropress- to pojemnik ze specjalnym tłokiem, którym wyciska się kawę. Jest bardzo poręczny dzięki czemu zyskał uznanie kawoszy podróżników.

Pour-over- ta ciekawa metoda stała się bardzo popularna w ostatnim czasie. Do jej wykonania potrzebujemy specjalnego dzbanka i papierowego filtra. Gorącą wodę przelewa się przez mieloną kawę kilkukrotnie co pozwala uzyskać doskonały poziom nasycenia.

Drip-bag- to taka herbata tylko, że ze zmieloną kawą, nowoczesna saszetka z filtrem, którą wsadzamy do filiżanek i zalewamy wodą, po krótkiej chwili kawa zacznie wypływać.

Na zdjęciu widać kolejno od lewej: aeropress, dzbanek do metody pour-over oraz szklankę z kawą drip-bag.

Jak widać kawiarka współcześnie przybrała nowe formy, a picie kawy stało się jeszcze prostsze.

Kawiarka vs. ekspres- co wybrać?

Pora na ostateczne starcie starocia z nowoczesnością, a na tej lini frontu może paść różny werdykt ze względu na to, że każdy pije kawę tak jak lubi. Kiedy zastanawiamy się nad wyborem takiego sprzętu powinniśmy rozważyć kilka kwestii. Po pierwsze i najważniejsze nasze preferencje smakowe, musimy wiedzieć jaki smak nam odpowiada, a który nie jest w naszym guście. Kolejno musimy ocenić nasze chęci do angażowania się w cały proces. Jeśli rano chcesz szybko wypić kawę i biec do pracy to odpuść sobie kawiarkę- żeby używać kawiarki warto poświęcić jej nieco więcej czasu i poczuć się jak prawdziwy barista.

Stając przed wyborem musisz określić czy chcesz się swą kawą delektować czy jedynie budzić. Kawiarka to majstersztyk dla miłośników kawowych ziaren, natomiast popularny ekspres działa szybko i oferuje wiele napojów naraz. Każda z opcji ma swoje plusy i minusy, ale jedno jest pewne- wschód słońca najlepiej witać filiżanką dobrej kawy, więc warto mieć w domu sprzęt, które będzie spełniał Wasze wymagania.

Na zdjęciu widać kawiarkę w zestawieniu ze współczesnym ekspresem.

Również polecamy

Ile dostanę za laptopa w Lombardzie?
Ile dostanę za laptopa w Lombardzie?

Opublikowano: 2021-08-14

W dzisiejszych czasach sprzęt komputerowy oraz oprogramowanie bardzo szybko starzeją się. Zauważają to przede wszystkim osoby na co dzień korzystające z laptopów. Model, który był[...]

Konsole do gier - na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Konsole do gier - na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Opublikowano: 2023-05-02

Konsole do gier - na co zwrócić uwagę przed zakupem? Konsole do gier stały się jednym z najpopularniejszych sprzętów elektronicznych wśród gamerów i nie tylko. Dzięki[...]

Zabawki dla 3 latków- co wybrać?
Zabawki dla 3 latków- co wybrać?

Opublikowano: 2023-06-28

Zabawki dla 3 latków- co wybrać?  Dostajesz zaproszenie na urodzinki do trzyletniego dziecka Twoich znajomych, a sam masz już dorosłe dzieci. Co robić, co kupić, co wybrać? Podajemy[...]